O companie americană din domeniul biotehnologiei, Moderna, urmează să treacă la faza finală a vaccinului împotriva COVID-19. Pe 27 iulie, Moderna va fi prima companie din lume care ajunge la această etapă, relatează AFP.
Aproximativ 30.000 de persoane urmează să participe la această fază, jumătate dintre ele primind o doză de 100 de micrograme, iar cealaltă jumătate un placebo. Principalul obiectiv al acestui test este să se stabilească dacă vaccinul este sigur și previne infecția cu SARS-CoV-2. În cazul în care o persoană este infectată, obiectivul este să se stabilească dacă vaccinul poate preveni avansarea către simptome mai grave. Testele vor dura până pe 27 octombrie.
Acest anunț plasează Moderna în fruntea cursei mondiale în vederea găsirii unui vaccin împotriva Covid-19, care a infectat peste 13 milioane de oameni în lume și a ucis până în prezent 570.000 de persoane.
Compania chineză SinoVac se află, de asemenea, într-un stadiu avansat al cercetărilor, iar agenția de presă Tass a anunțat că cercetatori ruși au încheiat teste clinice în vederea unui vaccin, fără ca aceștia să facă publice datele.
Cu toate acestea, oamenii de știință avertizează că primele vaccinuri care vor ajunge pe piață nu vor fi neapărat cele mai eficiente sau cele mai sigure.
Tehnologia folosită de catre specialiștii de la Moderna, care are la bază ARN-ul mesager, nu și-a demonstrat până în prezent eficacitatea împotriva unui virus. Ea vizează să dea corpului informații genetice de care are nevoie pentru a declanșa în mod prevenitv protecția față de noul coronavirus.
Moderna a făcut publice „rezultate interimare” din faza 1, printr-un comunicat de presă postat pe site încă din luna mai. Potrivit acestuia, vaccinul a provocat un răspuns imunitar la opt pacienți. Aceste rezultate au fost catalogate drept „încurajatoare” de catre epidemiologul american Anthony Fauci, iar studiul complet este așteptat cu nerăbdare de către comunitatea științifică.
Între timp, compania a trecut la etapa următoare a testelor, faza finală a vaccinului împotriva COVID-19, cu 600 de persoane. Moderna este una dintre primele în cursa mondială spre un vaccin. Ea a fost finanțată cu 483 milioane de dolari de către Guvernul american.
În cazul în care doza reținută în vederea testelor – cea de 100 de micrograme – se dovedește eficientă, Moderna preconizează că poate produce 500 de milioane de doze pe an, „posibil până la un miliard”. Compania este prima care a lansat teste pe om, la 16 martie, după 66 de zile de la publicarea codului genomic al noului coronavirus.
Anthony Fauci, consilier al Casei Albe si directorul Institutului Național de Alergii și Boli Infecțioase – ai cărui cercetători au dezvoltat vaccinul experimental – a catalogat rezultatele drept o „veste bună” și a notat că studiul nu anunță niciun element de nedorit grav. „Dacă vaccinul nostru poate induce un răspuns compatibil cu cel al unui infecții naturale, este un câștigător”, a declarat el.
CITEȘTE ȘI: