FNT30 la final

Festivalul Național de Teatru – FNT30 – FNT ALTFEL a ajuns la final, după opt zile de evenimente și spectacole transmise online, succesul incontestabil al acestei ediții fiind măsurat în sute de mii de spectatori virtuali.

Chiar dacă a fost o ediție atipică, în care publicul nu a avut un contact direct cu scena, totuși numărul mare de vizionări și de accesări ale programului care a cuprins peste 50 de reprezentații îi îndeamnă pe organizatori să creadă că anul pandemic 2020 nu i-a împiedicat să își îndemnpliească obiectivele acestei ediții. Într-o scrisoare deschisă adresată la final de festival, criticii de teatru Ludmila Patlanjoglu, Maria Zărnescu și Călin Ciobotari mărturisesc la unison acest lucru.

„Festivalul Național de Teatru a început cu Livada lui Strehler și s-a încheiat cu Electra lui Vitez. S-a derulat între sentimentul unei acute pierderi (livada) și cel al unor imense energii, apte să facă posibil drumul mai departe (Electra). Așa cum l-am conceput, FNT 30 / FNT ALTFEL s-a constituit, pe de o parte, ca o declarație de dragoste făcută teatrului, iar pe de altă parte ca o demonstrație a faptului că teatrul se poate folosi de criză, pentru a se reimpune și a se reafirma”, menționează selcționerii ediției de anul acesta.

„Succesul remarcabil al actualei ediții, tradus în interesul a sute de mii de spectatori, nu este succesul nostru, al celor trei selecționeri și al admirabilei echipe FNT, ci este reușita teatrului însuși. Este un succes care validează ca împlinite obiectivele noastre importante:
♦ asigurarea unei continuități între un timp al normalității și un timp al ieșirilor din matcă, între un timp al scenelor de scândură și un timp al scenelor de pixeli;
♦ revizitarea trecutului din ultimele trei decenii și regândirea prezentului teatral în intim racord cu acest trecut;
♦ atragerea atenției asupra arhivei ca spațiu viu al memoriei, pledoaria pentru seriozitatea și responsabilitatea pe care actul arhivării le implică;
♦ transmiterea unui mesaj către autoritățile politice și administrative din România: Fiţi alături de teatru! Interesul românilor pentru această artă e uriaș, o indică cifrele de audiență pe care FNT30 / FNT ALTFEL le-a înregistrat.

Le suntem recunoscători tuturor celor care au înțeles miza profundă a proiectului nostru. Pe tot parcursul Festivalului am avut certitudinea unei intense, continue solidarități.
Le suntem recunoscători și celor care, de la înălțimea unei omnisciențe pe care nu putem decât să o admirăm cu frunțile plecate, ne-au dat lecții și ne-au „tras de urechi” pentru că am îndrăznit să gândim și să acționăm… altfel. Suntem convinși că acum, la final, se bucură alături de noi pentru această reușită a teatrului românesc.

Nimic nu ar fi fost la fel fără implicarea totală, necondiționată a Uniunii Teatrale din România – UNITER şi a echipei FNT. Pasiunea și profesionalismul acestor oameni din culisele Festivalului ne-au impresionat și ne-au inspirat în egală măsură. Le mulțumim și îi
aplaudăm îndelung… Standing ovation! Cortina”, precizează cei trei critici de teatru în scrisoarea deschisă transmisă la finalul FNT.

Festivalul Național de Teatru FNT30 / FNT ALTFEL s-a desfășurat timp de opt zile pe platforma www.fnt.ro, cu acces gratuit la toate evenimentele din program. Producători au fost UNITER – Uniunea Teatrală din România și Televiziunea Română.
Proiect cultural finanţat de Ministerul Culturii, realizat în parteneriat cu Primăria Municipiului Bucureşti prin Centrul Cultural Expo Arte.
Partener: Institutul Cultural Român
Sponsor: Fundația „PROCULTURA” Magdalena și Ovidiu Buluc
Partener principal: MOL România
Cu sprijinul: Dedeman

Site-ul vestibune.com a fost onorat să se afle printre partenerii media ai acestui eveniment și v-a prezentat cele mai importante aspecte ale festivalului de-a lungul acestor zile, fără însă ca aceste relatări să se oprească aici.

PE ACEEAȘI TEMĂ:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *