Fundaţia Valvis, prin intermediul omului de afaceri Jean Valvis, creatorul mărcilor AQUA Carpatica, Domeniile Sâmbureşti, Dorna și LaDorna, continuă să sprijine lupta împotriva virusului SARS-CoV-2 prin donarea a 20.000 de tablete de Favipiravir, către Institutul Naţional de Boli Infecţioase “Prof. Dr. Matei Balş”.
Favipiravir, cunoscut şi sub denumirea de Avigan, este un medicament antiviral aprobat pentru utilizare clinică în Japonia încă din 2014 şi care a demonstrat eficacitate clinică împotriva bolii provocate de noul coronavirus. Asupra COVID -19 au fost iniţiate numeroase teste cu multe antivirale, printre care şi Favipiravir, dar nu existau date care să le susţină utilizarea.
Pe 17 martie 2020, Centrul Naţional pentru Dezvoltare Biotehnologică (China) a anunţat, în premieră, că medicamentul antiviral pentru gripă Favipiravir (T-705, Avigan) este eficient împotriva COVID-19. Rezultatele au demonstrat că pacienţii cărora li s-a administrat tratamentul cu Favipiravir au devenit negativi la testarea pentru acest virus într-un timp mai scurt în comparaţie cu pacienţii din grupul de control (în 12 zile). Acest medicament şi-a dovedit eficienţa în tratarea bolnavilor diagnosticaţi cu coronavirus şi este recunoscut şi omologat în China, Rusia, India şi Ungaria. Teste asupra calităţilor teurapeutice ale Favipiravir se fac în SUA, Canada, Italia, Germania şi actualmente există aproximativ 41 de studii în desfăşurare.
Cele 20.000 de tablete de Favipiravir importate cu destinaţia Institutul Naţional de Boli Infecţioase Prof. Dr. Matei Balş vor fi folosite în testele clinice, iar importul lor a fost posibil cu sprijinul Ministerului Sănătăţii si al Agenţiei Naţionale a Medicamentului, care au inclus prompt această substanţă activă în protocoale teurapeutice şi în normele legale ale ţării.
„Sănătatea trebuie să rămână o prioritate, ca şi parteneriatul de calitate între instituţii medicale de top şi sectorul privat. Aplicăm soluţii inovatoare pentru a reda oamenilor sănătatea, dar şi speranţa că vom trece cu bine prin această pandemie”, a declarat Prof. Adrian Streinu-Cercel.
Încă de la începutul acestei perioade de crize sanitare, prin intermediul societăţilor şi a Fundaţiei Valvis, omul de afaceri Jean Valvis a ales să se implice direct prin toate mijloacele pe care le-a avut la dispoziţie în lupta pentru combaterea acestei pandemiei. Într-o primă etapă, au fost demarate primele acţiuni umanitare cu un aport financiar de aproximativ 200.000 de euro, care au constat în asigurarea necesarului de apă pentru spitalele din prima linie, donarea a 50.000 de măşti de protecţie, 50.000 de mănuşi şi 50.000 de botoşi pentru personalul medical şi la dotarea cu echipament PCR, în parteneriat cu alte companii locale.
Într-o a doua etapă, Fundaţia Valvis a decis să achiziţioneze şi să doneze spitalului municipal din Vatra Dornei un echipament super performant pentru detectare calitativă in vitro a anticorpilor SARS-CoV-2, modelul Cobas e411 disk de la compania de prestigiu Roche Diagnostic, cu o capacitate de procesare a 70 teste pe oră. Cu un efort financiar de 100.000 Euro, această donaţie către Spitalul Vatra Dornei permite efectuarea testelor serologice şi detectează prezenţa anticorpilor de tip imunoglobulină G (IgG, anticorp produs de sistemul imunitar în lupta cu noul virus).
CITEȘTE ȘI:
-
Aqua Carpatica donează apă şi 150.000 de produse medicale
-
Japonia va dona României peste 12.000 de tablete dintr-un medicament experimental anti-COVID-19