Izolarea a salvat peste trei milioane de vieți în Europa. Acestea sunt concluziile unui studiu realizat în 11 țări de o echipă de cercetători de la Imperial College London.
Măsurile stricte, majoritatea impuse în luna martie, au avut „un efect substantial” și au ajutat la reducerea ratei de multiplicare a infecției sub 1 până la începutul lunii mai. Rata de multiplicare reprezintă numărul mediu de oameni pe care o persoană infectată îi contaminează. O valoare de peste 1 poate duce la o creștere exponențială.
Oamenii de știință au estimat că până la începutul lunii mai, între 12 și 15 milioane de oameni din 11 țări – Austria, Belgia, Marea Britanie, Danemarca, Franța, Germania, Italia, Norvegia, Spania, Suedia și Elveția – au fost infectați cu noul coronavirus. Prin compararea numărului deceselor înregistrate cu cel estimat de ei, dacă măsurile de izolare nu ar fi fost introduse, a rezultat că aproximativ 3,1 milioane de decese au fost evitate.
„Măsurarea eficienței acestor intervenții este importantă, având în vedere impactul economic și social, și poate indica ce acțiuni sunt necesare pentru a menține controlul”, au spus cercetătorii, citați de Reuters.
Un alt studiu, realizat de cercetători americani, publicat împreuna cu cel al ICL în revista Nature, a estimat că măsurile de izolare implementate în China, Coreea de Sud, Italia, Iran, Franța și SUA au prevenit sau întârziat în jur de 530 de milioane de cazuri de Covid-19, în timp ce izolarea a salvat peste trei milioane de vieți în Europa.
Oamenii de știință americani au comparat rata de creștere a infecțiilor înainte și după implementarea a peste 1.700 de politici locale, regionale și naționale, menite să încetinească ori să oprească răspândirea Covid-19. Ei au descoperit că, fără o politică de acest fel, ratele de infectare cu SARS-CoV-2 ar fi crescut cu 68% pe zi în Iran și în medie cu 38% pe zi în celelalte cinci țări.
La nivel mondial, de la depistarea coronavirusului SARS-CoV-2 în Wuhan (China) la finalul anului trecut, au fost înregistrate peste 7,1 milioane de contaminări și mai mult de 407.000 de decese, potrivit datelor Johns Hopkins University.
CITEȘTE ȘI: