O aplicație de mobil care se află încă în teste efectuate de cercetători de la Massachusetts Institute of Technology (MIT) ar putea detecta asimptomaticii infectați cu Sars CoV-2, virusul care a declanșat pandemia de COVID-19.
Specialiștii de la MIT au descoperit că aceste persoane pot prezenta diferențe în modul în care tușesc, față de bolnavii cu simptome.
Într-o lucrare publicată în revista științifică IEEE Open Journal of Engineering in Medicine and Biology, se descrie modul în care a lucrat echipa de specialiști: aceasta a realizat un model AI (artificial inteligence n.r.) care distinge cele două categorii de bolnavi prin diferențele din înregistrările audio ale tusei forțate. Ca orice model AI, pentru ca acesta să funcționeze, a fost instruit cu zeci de mii de probe audio de tuse.
Urechea umană nu poate distinge aceste nuanțe de sunet, dar modelul AI este capabil să identifice cu o precizie de 98,5% modurile în care tușesc persoanele infectate cu Covid-19 în înregistrări realizate cu ajutorul telefoanelor inteligente.
„Implementarea eficientă a acestui instrument de diagnostic de grup ar putea diminua răspândirea virusului dacă toată lumea l-ar folosi înainte de a merge la o sală de clasă, la o fabrică sau la un restaurant”, a spus co-autorul studiului, Brian Subirana.
În prezent, echipa lucrează la încorporarea modelului AI într-o aplicație de mobil ușor de utilizat. Dacă va fi aprobată de Food and Drug Administration din SUA, ea va putea fi utilizată pe scară largă. Ar fi vorba despre un instrument de sortare gratuit, convenabil și neinvaziv, dar care nu ar exclude un test formal, pentru un diagnostic clar.
CITEȘTE ȘI: