Testele clinice pentru vaccinul experimental împotriva Covid-19 dezvoltat de AstraZeneca și Universitatea Britanică din Oxford au fost reluate în Statele Unite, după ce acest proces a fost suspendat după apariția unei boli la un participant în urmă cu mai bine de șase săptămâni.
Atunci, unul dintre participanții voluntari la testele din Marea Britanie s-a îmbolnăvit de o rară boală inflamatorie a măduvei spinării, mielită transversă.
„Agenția pentru medicamente (FDA) a autorizat astăzi reluarea în Statele Unite, în urma reluării studiilor în alte țări în ultimele săptămâni”, a spus AstraZeneca într-un comunicat.
Procesul a fost suspendat la nivel mondial pe 6 septembrie, dar a fost reluat în Marea Britanie și în alte țări în zilele și săptămânile care au urmat. Potrivit Reuters, cei care conduc testele vor fi obligați să includă în formularul de consimțământ pe care îl semnează participanții din SUA și informațiile privind cazul britanic.
Anterior, autoritățile din Regatul Unit au analizat boala și au ajuns la concluzia că există „insuficiente dovezi, astfel încât să se afirme cu certitudine” că boala a avut sau nu vreo legătură cu vaccinul. AstraZeneca, firma care dezvoltă un vaccin anti-coronavirus împreună cu cercetători Oxford, era considerată un lider în cursa mondială din domeniu, până la suspendarea testelor de ultimă fază.
Primele date de la testele pe scară largă (ultima fază) ce sunt făcute în SUA cu vaccinurile dezvoltate de Pfizer și Moderna sunt așteptate luna viitoare.
Zilele trecute a fost semnalat și un deces al unia dintre participanții la aceste studii, un brazilian, autorităţile sanitare din această țară anunţând că acesta a murit în urma testelor clinice. Pe de altă parte însă, ziarul brazilian O Globo a relatat că voluntarul a primit un placebo şi nu a murit din cauza vaccinului, citând o serie de surse familiare cu situaţia. Universitatea Federală din Sao Paulo, care coordonează a treia fază a testelor clinice, a declarat că procesele de testare vor continua.
CITEȘTE ȘI: