Cuba este o nouă țară care intră în cursa pentru obținerea unui vaccin anti-COVID.
Testările din Cuba încep pe un prim lot de voluntari, 676 în total, având vârste cuprinse între 19 și 80 de ani. Dacă totul va decurge bine, va urma o a doua fază de testare. Vaccinul ar putea fi gata în primele luni ale anului viitor.
Acest anunț vine pe fondul unui anunț al preşedintelui rus Vladimir Putin, care a declarat în urmă cu mai bine de o săptămână că Rusia a reuşit să dezvolte primul vaccin pentru coronavirus din lume şi a declarat că fiica lui a fost deja vaccinată, conform declaraţiilor publice din presa internaţională.
„Din ce ştiu eu, vaccinul împotriva infectării cu noul coronavirus a fost înregistrat în această dimineaţă, într-o premieră mondială”, a spus preşedintele rus Vladimir Putin, în cadrul unei întâlniri cu membrii guvernului său, citat de agenţia de presă rusească RIA Novosti.
La finalul lunii iulie, Organizaţia Mondială a Sănătăţii a anunţat că sunt 26 de vaccinuri aflate în probe clinice la nivel global, inclusiv unul în Rusia, care se afla pe masa Institutului de Cercetare Gamaleya.
De asemenea, Comisia Europeană intenționează să achiziționeze de la compania CureVac un lot inițial de 225 de milioane de doze de vaccin anti-COVID. Contractul ar prevedea posibilitatea ca toate statele membre ale UE să achiziționeze vaccinul, dar și să îl doneze țărilor cu venituri mici și medii sau să îl redirecționeze către țări europene. Vaccinul de la CureVac ar urma să fie livrat de îndată ce se va fi dovedit sigur și eficace împotriva COVID-19.
CITEȘTE ȘI:
-
Bill Gates: 150 de milioane $ pentru un vaccin anti-COVID ieftin
-
Vaccinul Universității Oxford, promițător în lupta cu pandemia